Reizigersadvisering en -vaccinaties
Travel Doctor

FSME (Teken-encephalitis)

08-01-2009
Een teek is een spinachtig beestje dat leeft in bosrijke gebieden en is actief van maart tot november. De teek laat zich uit grassprieten en struikgewas op voorbijgangers vallen, kruipt naar een warme en dunne plek van de huid en bijt zich vast. In 75% van de gevallen merkt de voorbijganger niks.
Een teek kan 2 virussen overdragen die Teken-encephalitis kunnen veroorzaken, te weten FSME en RSSE. De virussen worden direct na de beet op de mens overgebracht. Het verwijderen van de teek heeft hierop geen invloed.
De Borrelia bacterie kan ook overgebracht worden via een teek en veroorzaakt de ziekte van Lyme. De ziekte van Lyme is een ziekte die ernstige gevolgen kan hebben. Als de teek binnen 24 uur na de beet verwijderd wordt is de kans op de ziekte van Lyme klein. Ook is de ziekte meestal goed te behandelen met antibiotica.
Virussen zijn niet te behandelen met antibiotica dus is er voor FSME of RSSE geen specifieke behandeling mogelijk. Alleen de symptomen kunnen worden behandeld en deze bestaan uit: griepachtige verschijnselen en later hersen(vlies)ontsteking. Dit kan uiteindelijk leiden tot overlijden.
FSME komt veel voor in Europese vakantielanden zoals: Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Kroatië enz. RSSE komt voornamelijk voor in grote delen van Rusland en China. Met name wandelaars, kampeerders en beoefenaars van buitensporten lopen veel risico op een beet van een besmette teek. Het voorkomen van een tekenbeet kan door dragen van bedekkende kleding en smeren met DEET.

Een actieve bescherming kan door middel van vaccinatie tegen FSME en RSSE. Na 3 injecties geeft dit vaccin een bescherming van 3 jaar. Voor verdere informatie over deze ziekte of vaccinatie, raadpleeg uw dichtstbijzijnde Travel Doctor of bel: 040-2350300
Lareb MSD TravelSafe Travel Alert