Reizigersadvisering en -vaccinaties
Travel Doctor

25 april Wereld Malaria Dag

30-03-2010
Met dit initiatief vraagt de WHO (World Health Organization) aandacht voor dit nijpende probleem, dat wereldwijd in meer dan 100 landen voorkomt. Elke 30 seconden sterft er in de wereld een kind aan Malaria. Uit recent onderzoek is gebleken dat circa 20% van de passagiers vanuit Nederland naar malariagebieden geen malaria profylaxe meeneemt en onvoldoende beschermende maatregelen treft. Daarom komt in Nederland malaria nog steeds voor als importziekte.

Wat is Malaria?
Malaria (mala aira = 'slechte lucht') is een van de meest bedreigende infectieziekten in de (sub)tropen en wordt veroorzaakt door een malariaparasiet. De parasiet wordt van mens op mens overgebracht door een steek van de malariamug (Anopheles). Ongeveer 8-10 dagen na de steek kunnen de eerste verschijnselen optreden, zoals koorts, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn. Vaak worden deze verschijnselen voorafgegaan door een grieperig gevoel.

Hoe kunt u malaria voorkomen?
U kunt malaria voorkomen door de volgende maatregelen te nemen:
1.Door u te beschermen tegen muggenbeten (algemene maatregelen);
2.Door het gebruik van anti-malariamiddelen (malariatabletten);
   maar ook,
3.Door zo snel mogelijk een (huis)arts te raadplegen als u denkt dat u symptonen van malaria heeft.

De malariamug is vanaf zonsondergang tot zonsopgang actief. In deze periode kunt u de volgende algemene maatregelen tegen muggenbeten nemen:
• Draag bedekkende kleding (lange broek, lange mouwen, schoenen en sokken) en smeer de   
  onbedekte huid in met muggenolie of een muggenstift welke DEET bevat;
• Zorg ervoor dat u in een muggenvrije kamer slaapt of onder een goedsluitende geïmpregneerde 
 klamboe en gebruik indien mogelijk de airconditioning.

Malariatabletten kunt u krijgen via Travel Doctor. Het is verstandig om 6 tot 8 weken voor uw reis een afspraak te maken voor de benodigde vaccinaties en malariatabletten in combinatie met een reisadvies voor uw bestemming(en).

Lareb MSD TravelSafe Travel Alert