Reizigersadvisering en -vaccinaties
Travel Doctor

65-plussers gevoeliger voor malaria

10-05-2012
Toeristen ouder dan 65 jaar die een malariagebied bezoeken hebben tot tien keer meer kans op een fatale afloop van een malariabesmetting dan toeristen tussen 18 en 35 jaar. Dat blijkt uit een Britse studie in het British Medical Journal waarbij meer dan 25.000 toeristen werden gevolgd. Bij 65-plussers bedroeg de kans op overlijden na een malaria-besmetting 4,6 %, tegenover minder dan 0,4% in de leeftijdsgroep 18 tot 35 jaar, bijna 1% tussen 35 en 50 jaar en 2% tussen 50 en 65 jaar. Bij kinderen jonger dan 5 jaar was er geen enkele dodelijke malariabesmetting.

Vooral bij toeristen naar Gambia in West-Afrika lag de dodentol zeer hoog: gemiddeld 6% tegenover 1,4% in andere West-Afrikaanse landen. Een andere vaststelling was dat malaria tot tien keer dodelijker is voor gewone toeristen dan voor Afrikanen die in Groot-Brittannië wonen en vrienden of familie bezoeken.

Hieruit blijkt dat preventieve maatregelen tegen malaria veel beter moeten opgevolgd moeten worden. Voor malariaprofylaxe en andere maatregelen neem contact op met een van de 40 vestigingen van Travel Doctor.
Lareb MSD TravelSafe Travel Alert