Reizigersadvisering en -vaccinaties
Cholera dreigt endemisch te worden op Ha´ti
Travel Doctor

Cholera dreigt endemisch te worden op Ha´ti

05-08-2013
Cholera wordt verspreid via besmet water, voedsel en uitwerpselen en besmet elke maand drieduizend Haïtianen. Acht miljoen van de tien miljoen inwoners hebben geen toegang tot sanitair. Ze moeten hun toevlucht nemen tot velden, ravijnen en rivieroevers. De regio rond de hoofdstad Port-au-Prince produceert zo 900 ton menselijke uitwerpselen per dag.

"Haïti is het enige land in de wereld waar de toegang tot sanitair is verminderd in het laatste decennium", zegt Dr. Rishi Rattan van Physicians for Haiti, een vereniging van Amerikaanse artsen die actief is in het land. "Nog voor de uitbraak van cholera of de aardbeving was diarree de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen onder de vijf jaar, en de twee belangrijkste doodsoorzaak bij de hele bevolking. Gezien cholera zich verspreidt door gebrek aan schoon water, is het erg waarschijnlijk dat de ziekte endemisch zal worden in Haïti, tenzij er meer middelen komen voor het nationaal plan."

De Haïtiaanse overheid had nationaal plan uitgewerkt om de ziekte uit te roeien, maar daarvoor moesten overal in het land installaties komen om afvalwater te verwerken. De middelen daarvoor ontbreken.

Lareb MSD TravelSafe Travel Alert