Reizigersadvisering en -vaccinaties
Cholera in Haïti
Travel Doctor

Cholera in Haïti

26-10-2010
Wat sinds de aardbevingsramp al gevreesd werd, is waarheid geworden: er is cholera uitgebroken in Haïti. De meeste gevallen zijn gemeld in de regio Artibonite, zo'n 70 km ten noorden van de hoofdstad Port-au-Prince. In totaal zijn er meer dan 250 doden gevallen. Verspreiding naar de hoofdstad lijkt onvermijdelijk. De ziekte is er al geconstateerd, maar vooralsnog betreft het mensen die de ziekte uit de noordelijke regio's hebben geïmporteerd. Momenteel leven in Haïti honderdduizenden mensen dicht op elkaar in vluchtelingenkampen waar een groot gebrek aan schoon drinkwater heerst. Onder dit soort omstandigheden kan cholera makkelijk om zich heen grijpen.

Cholera is een acute bacteriële infectieziekte die zich kenmerkt door hevige, pijnloze diarree (oplopend tot wel een liter per uur) en braken. Er is geen koorts, misselijkheid of buikpijn. Uitdroging is het allergrootste gevaar. Milde vormen van cholera gaan vanzelf over, maar in ernstige gevallen kan de patiënt al binnen een paar uur verslappen en buiten bewustzijn raken. Als gevolg van het vochtverlies kunnen tevens nierfalen, hartritmestoornissen en spierkrampen ontstaan. Het ernstige ziektebeeld komt – zeker bij reizigers – zelden voor, maar loopt onbehandeld meestal snel fataal af. Behandeling is relatief eenvoudig. Het belangrijkst is het aanvullen van vocht en mineralen.

Cholera wordt overgedragen via besmet drinkwater of voedsel. Preventie bestaat uit zorgvuldige voedsel- en drinkwaterhygiëne. Water moet worden gekookt en/of behandeld met chloor of jodine. Voedsel moet langdurig en goed verhit worden en op het moment van consumptie nog heet zijn.

Momenteel raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken alle reizen naar Haïti af.
Lareb MSD TravelSafe Travel Alert