Reizigersadvisering en -vaccinaties
Denguevirus maakt muggen hongeriger
Travel Doctor

Denguevirus maakt muggen hongeriger

16-04-2012
Muggen die het denguevirus (ofwel knokkelkoortsvirus) met zich meedragen, worden hierdoor hongeriger en besmetten als gevolg daarvan méér mensen. Ook worden ze door het virus beter in het vinden van bloed.

Muggen met een killerinstinct: het lijkt een scenario uit een horrorfilm. Maar het is geen onzin, blijkt uit een wetenschappelijk artikel in Plos Pathogens. Door drager te zijn van het denguevirus, worden in de speekselklieren van de denguemug (ook gele koortsmug genoemd ofwel Aedes aegypti) genen geactiveerd die effect hebben op onder meer het eetgedrag en het reukvermogen van de mug. Het resultaat is dat ze niet alleen hongeriger worden naar bloed maar ook beter in het vinden ervan.
Deze gevaarlijke muggen komen momenteel vooral voor in Afrika en Latijns-Amerika. Met grote gevolgen, “want een hongerige mug met een beter vermogen om prooien te ontdekken zal het denguevirus eerder verspreiden”, aldus George Dimopoulus, die samen met collega’s de genen van de verantwoordelijke mug heeft uitgeplozen.

De virusziekte knokkelkoorts begint met zware hoofdpijn, pijn in gewrichten en in spieren. De rode uitslag volgt na enkele dagen. Een patiënt krijgt ook te maken met misselijkheid en diarree. En hier komt dan nog een flinke koorts bij, zo’n 41 graden. Het virus wordt op mensen overgedragen door de denguemug, maar overigens ook door de tijgermug (Aedes albopictus). Volgens schattingen van de World Health Organization worden jaarlijks tussen de 50 en 100 miljoen mensen getroffen door de ziekte. Enkele tienduizenden daarvan overlijden eraan.

Voor meer informatie en bescherming neem contact op met de dichtsbijzijnde vestiging van Travel Doctor.
Lareb MSD TravelSafe Travel Alert