Reizigersadvisering en -vaccinaties
Explosieve stijging kinkhoest
Travel Doctor

Explosieve stijging kinkhoest

11-06-2012
Het aantal gevallen van kinkhoest is in een jaar tijd verviervoudigd. Op 25 maart vorig jaar waren er 740 mensen met de ziekte besmet. Diezelfde dag dit jaar waren dat er al 2905.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet elke twee tot drie jaar een piek in het aantal gemelde patiënten met kinkhoest. In het jaar 2008 was voor de laatste keer een piek in kinkhoestmeldingen te zien. De huidige toename is dus niet ongewoon.
Wel lijkt de periode waarin de toename zich afspeelt verschoven ten opzichte van vorige pieken. Waren er van januari tot en met 31 mei 2011 1259 gevallen van kinkhoest, dit jaar werden tot 14 mei al 5037 mensen besmet.

Artsen vrezen kinkhoestgolf
De stijging doet zich voor in alle leeftijdscategorieën, maar is het sterkst bij kinderen vanaf 9 jaar. De meeste kinderen in deze leeftijd zijn tegen kinkhoest gevaccineerd. De kinkhoestbacterie heeft zich echter in de loop van de tijd zo aangepast dat het vaccin een minder goede bescherming geeft.
Hoewel vaccinatie waarschijnlijk geen volledige bescherming geeft, maakt het wel uit voor het verloop van de ziekte. Bij gevaccineerde mensen verloopt de ziekte veel milder dan bij ongevaccineerde mensen.

Bacterie
Kinkhoest wordt veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis. Besmetting vindt plaats van mens op mens door hoesten en niezen. De incubatietijd is 7 tot 10 dagen, soms langer. Kinkhoest is erg besmettelijk, vooral in de eerste periode als de hoestbuien nog niet zijn begonnen. Hoestende patiënten zijn nog 3 tot 4 weken nadat het hoesten is begonnen besmettelijk. Binnen een gezin is de kans dat iemand met kinkhoest de andere (niet-gevaccineerde) gezinsleden besmet 90%.
Voor jonge baby's is kinkhoest het gevaarlijkst. Door een tekort aan zuurstof tijdens hoestbuien kan schade aan de hersenen ontstaan. In zeldzame gevallen kunnen kinderen aan de ziekte overlijden.

Vaccineren tegen kinkhoest
Er is een DKTP variant op DTP, waar de Kinkhoest aan is toegevoegd. Voor meer informatie neem contact op met uw Travel Doctor vestiging.
Lareb MSD TravelSafe Travel Alert