Reizigersadvisering en -vaccinaties
Grote rabiës uitbraak in Zuid-Afrika
Travel Doctor

Grote rabiës uitbraak in Zuid-Afrika

25-06-2012
In zeer korte tijd zijn in de provincie Kwazulu-Natal in Zuid-Afrika drie mensen overleden aan rabiës. Een van de oveledenen is de internationaal bekende kanoër Graeme Anderson. Deze 29-jarige sporter werd in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis. Zes weken daarvoor had hij een hondje in huis genomen. Waarschijnlijk heeft hij de ziekte opgelopen door een lik over zijn hand (waarvan de huid beschadigd was). Hij werd behandeld volgens het Milwaukee-protocol (de enige therapie die enkele malen succesvol is geweest), maar overleed desondanks op 8 juni j.l. De overige sterfgevallen betreffen een 8-jarig jongetje en een 52-jarige vrouw. Beiden zijn vorige maand overleden.

Dierenartsen hebben de afgelopen weken ruim vijftig rabide honden afgemaakt. Mensen die in contact met deze honden zijn geweest, lopen gevaar als zij niet op tijd postexpositievaccinaties toegediend krijgen. Kwazulu-Natal is de provincie waar rabiës van oudsher het meest voorkomt in Zuid-Afrika. Ongeveer de helft van alle rabiësgevallen wordt hier gemeld. Honden zijn de belangrijkste verspreidingsbron. In andere delen van het land komt rabiës minder frequent voor en zijn het vaak andere dieren die besmet zijn met het virus (zadeljakhalsen in het noorden van het land, grootoorvossen in het westen en vosmangoesten in de centrale provincies).

Advies voor reizigers:
  • Blijf altijd uit de buurt van honden, vleermuizen en andere zoogdieren. Houd afstand, provoceer ze niet en aai ze in geen geval. Raak ook geen dode dieren aan.
  • Reinig elke risicovolle beet, krab of lik van een zoogdier met water en zeep en ontsmet hem daarna met alcohol 70% of jodium.
  • Schakel na een risicovolle beet, krab of lik van een zoogdier altijd medische hulp in. Iedereen die (mogelijk) is blootgesteld, heeft (extra) rabiësvaccinaties nodig en in sommige gevallen antiserum (anti-rabiësimmunoglobuline).
  • Een rabiësvaccinatieserie vóór vertrek wordt overwogen/geadviseerd bij een verblijfsduur ≥ 3 maanden of als er sprake is van een verhoogd risico op zoogdierbeten (ongeacht de reisduur).

Neem dus ruimschoots voor vertrek contact op met Travel Doctor.


Lareb MSD TravelSafe Travel Alert