Reizigersadvisering en -vaccinaties
Nieuw coronavirus ontdekt
Travel Doctor

Nieuw coronavirus ontdekt

03-06-2013
In september 2012 is een nieuw type coronavirus ontdekt in het Midden-Oosten.  Op 16 mei 2013 waren er wereldwijd 40 patiënten met een bevestigde besmetting van het nieuwe coronavirus (nCoV) gemeld. Op dit moment zijn 20 patiënten overleden. In bijna alle gevallen is de infectie opgelopen en vastgesteld in het Midden-Oosten (Saoedi-Arabië, Qatar, Jordanië) Daarnaast is de besmetting met het nieuwe coronavirus (nCoV) bij patiënten uit Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Duitsland vastgesteld. De bron van besmetting van deze patiënten ligt echter in het Midden-Oosten.

Overdraagbaar van mens tot mens
Het nieuwe coronavirus (nCoV) lijkt niet gemakkelijk van mens tot mens overdraagbaar. Tot nu toe hebben zich enkele mens-op-mensbesmettingen voorgedaan (Verenigd Koninkrijk (2), Frankrijk (1) en Saoedi-Arabië (2)). Er was steeds sprake van nauw contact met de patiënt waarbij het virus was vastgesteld.
 
Risico op infectie heel klein
Ondanks aanwijzingen dat het virus van mens-op-mens overdraagbaar is, blijft het risico op infectie met het nieuwe coronavirus (nCoV) heel klein. Het risico voor de reiziger is heel klein volgens de WHO. Omdat de bron van infectie nog onbekend is (maar mogelijk van dieren afkomstig), dienen reizigers algemene hygiene maatregelen in acht te nemen en contactmet dieren en dierlijke afvalproducten te vermijden.

Wat zijn coronavirussen?
Dat is een groep virussen die luchtweginfecties kunnen geven bij mensen en dieren. Coronavirussen zijn naast rhinovirussen de veroorzakers van een groot deel van gewone verkoudheden. MERS-CoV is een bijzonder type coronavirus dat een ernstiger ziekteverloop kan geven. Omdat het nieuwe coronavirus pas is ontdekt, is er weinig informatie over de ernst van de ziekte en de manier waarop het verspreid wordt. Het onderzoek naar MERS-CoV is in volle gang. Het SARS-virus is ook een coronavirus maar is een ander type dan het nieuwe coronavirus (MERS-CoV).

Ziekteverschijnselen
Sommige coronavirussen veroorzaken normale verkoudheid, bij andere typen is het ziekteverloop ernstiger. Dit nieuwe coronavirus (MERS-CoV) veroorzaakt zeer ernstige luchtwegklachten, ook wel Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS) genoemd. De patiënten hebben last van koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen.

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met uw arts van Travel Doctor.


Lareb MSD TravelSafe Travel Alert