Reizigersadvisering en -vaccinaties
RabiŽs (hondsdolheid) in het noordoosten van ItaliŽ
Travel Doctor

RabiŽs (hondsdolheid) in het noordoosten van ItaliŽ

26-04-2010
In het noordoosten van Italië worden sinds oktober 2008 weer gevallen van rabiës (hondsdolheid) gemeld bij wilde dieren (vossen, dassen, herten en een marter). In 2009 is de virusinfectie ook bij enkele huisdieren (katten, honden en een ezel) aangetoond.

Het gaat om de regio's Friuli Venezia Giulia, Veneto en Trento. Italië had al vele jaren een rabiësvrije status bij de WHO (World Health Organisation). Waarschijnlijk is het rabiësvirus meegenomen door wilde dieren uit buurland Slovenië waar rabiës nooit uitgebannen is geweest. In de getroffen regio’s zijn eind 2009 grote diervaccinatiecampagnes gestart, zowel voor wilde dieren als voor huisdieren. In de betreffende gebieden zijn waarschuwingsborden geplaatst, die het publiek wijzen op de gevaren.

De kans rabiës op te lopen is laag. Rabiës wordt overgedragen als een besmet dier u bijt, krabt of likt. Vermijd contact met zoogdieren. Laat kinderen niet met dieren spelen. Volg de lokale adviezen op. Ga bij een beet, krab of lik altijd meteen naar een arts. Was de bijtwond eerst goed schoon met water en zeep. Ontsmet de wond daarna met betadinejodium of alcohol 70%.

Vaccinatie tegen rabiës voordat u op vakantie gaat naar Italië is niet altijd nodig en wordt voor Italië alleen geadviseerd bij een verblijf in het hierboven beschreven gebied indien de reisomstandigheden een extra risico vormen. Vermoedt u dat u extra risico loopt dan kunt u het beste een afspraak maken voor een persoonlijk advies.
Lareb MSD TravelSafe Travel Alert