Reizigersadvisering en -vaccinaties
RabiŽs in IsraŽl
Travel Doctor

RabiŽs in IsraŽl

16-03-2010
In het noorden van Israël (ten noorden van het Palestijns autonome gebied) is rabiës bezig aan een sterke opmars. Vorig jaar werden er 58 gevallen gemeld, begin maart dit jaar staat de teller al op tien. Hoewel het uitsluitend rabiës bij dieren betreft, is de toename toch verontrustend omdat er een verschuiving heeft plaatsgevonden van rabiës bij wilde dieren (met name vossen) naar rabiës bij honden. Omdat de bevolking over het algemeen intensiever contact met honden heeft dan met wilde dieren, loopt zij een groter risico.

Wat is rabiës?
Rabiës of hondsdolheid is een dodelijke ziekte die wordt overgebracht door honden, vleermuizen, vossen en apen. Je kunt het oplopen door beten van deze dieren, maar ook door likken of krabben.

Reisadvies aangepast
Het advies voor reizigers naar het noorden van Isreël is inmiddels aangepast. Reizigers die Israël bezoeken, dienen contact met álle zoogdieren te vermijden, dus ook zoogdieren die als huisdier worden gehouden.

Wat kun je aan rabiës doen in het algemeen?
Zorg dat je niet gebeten wordt en dat honden je niet likken. Houd er rekening mee dat honden in veel landen straathonden zijn die honger hebben en agressief kunnen zijn. Het zijn geen lieve dieren die je even kunt aaien. Haal dus geen honden aan.

Als je eenmaal gebeten bent door een hond, aap of vleermuis in een land waar hondsdolheid voorkomt, moet je altijd snel een arts opzoeken, ook als je je in Nederland hebt laten vaccineren. Je hebt dan namelijk injecties nodig. Als je niet bent ingeënt heb je zo snel mogelijk antistoffen nodig, die niet in ieder land verkrijgbaar zijn. Als je wel bent ingeënt in Nederland heb je meer tijd om na een beet een injectie te halen.

Je kunt bij ons een rabiës vaccinatie halen. Dit wordt aanbevolen als je meer dan drie maanden naar een land gaat waar de ziekte voorkomt. Ook als je meer risico loopt op rabiës (bijvoorbeeld als je op fietsvakantie gaat, waarbij je meer kans hebt om door honden gebeten te worden, of als je in grotten komt, aangezien je dan risico loopt op vleermuisbeten) is het zinvol om je te laten vaccineren tegen rabiës.

Lareb MSD TravelSafe Travel Alert