Reizigersadvisering en -vaccinaties
Travel Doctor

Tijd voor de jaarlijkse griepprik

14-09-2010
Griep

Griep (influenza) is een zeer besmettelijke virusinfectieziekte, die vaak als epidemie voorkomt. Jaarlijks krijgt 10% van alle Nederlanders griep en is gemiddeld 5-10 dagen ziek thuis. Mogelijke oorzaken van besmetting met het influenza virus zijn: inademen van uitgehoeste druppeltjes, fysiek contact met besmette oppervlakten en speekselcontact. Omdat het griepvirus steeds van aard verandert, wordt de griepprik ieder jaar herhaald met een nieuw vaccin. Er bestaan diverse griep- en verkoudheidsvirussen, het zou dus mogelijk kunnen zijn dat mensen toch ziek worden ondanks dat men gevaccineerd is tegen de griep.

Er bestaat geen behandeling voor griep zoals antibiotica, want die zijn alleen werkzaam tegen bacteriële infectieziekten en griep is een virusinfectie. Mocht u de griep krijgen, dan is het belangrijk dat de griep goed wordt uitgeziekt, omdat de griepverschijnselen anders verhevigd terug kunnen komen.

Vaccinatie

Bij bepaalde risicopatiënten zoals mensen met een verminderd immuunsysteem, hartpatiënten, suikerpatiënten en personen ouder dan 60 jaar, kan griep leiden tot verminderde afweer en kunnen er ernstige complicaties optreden. Indien deze risicopatiënten naar het zuidelijk halfrond reizen tijdens een epidemische periode (gedurende zomermaanden in ons land), is het aan te bevelen dat zij zich beschermen met griepvaccin.

Travel Doctor verzorgt naast reis- en bedrijfsvaccinaties zoals o.a. Hepatitis AB en DTP ook griepvaccinaties. Voor informatie, raadpleeg een Travel Doctor bij u in de buurt of bel: 040-2350300.
Lareb MSD TravelSafe Travel Alert