Reizigersadvisering en -vaccinaties
Toename meningitis in Chili
Travel Doctor

Toename meningitis in Chili

29-11-2012
Stijging meningitis in Chili
Sinds 17 november 2012 zijn er 48 gevallen gemeld van meningitis in Chili. Dit is gemeld door het ministerie van volksgezondheid van Chili. Er zijn 10 personen (voornamelijk kinderen) overleden aan deze ziekte. In 2011 zijn in het hele jaar slechts 21 gevallen gemeld. De meeste gevallen van meningitis komen uit de Metropolitan regio (waar de hoofdstad Santiago ligt) en de Valparaiso regio. In de rest van het land worden vooral gevallen van meningokokken serotype B gemeld.

Maatregen Chileense overheid
De Chileense overheid heeft de surveillance aangescherpt en is in de Metropolitan en Valparaiso regio's begonnen met grootschalige vaccinatiecampagnes voor kinderen tussen de 9 maanden en 5 jaar. Mensen die intensief contact hebben gehad met iemand met meningitis krijgen profylaxe aangeboden.

Reizigersadvies
Het risico voor reizigers om meningitis op te lopen is heel laag. Mensen die nauw contact  hebben met de lokale bevolking in de genoemde gebieden, zoals bij het bezoek van familie en vrienden, mensen die in de gezondheidszorg gaan werken, en mensen die langer dan 6 weken in de genoemde gebieden gaan verblijven, lopen een licht verhoogd risico. Overwogen kan worden te laten vaccineren met het meningokokken ACW135Y vaccin. Tegen meningokokken B is geen vaccin beschikbaar.

U kunt contact opnemen met uw Travel Doctor vestiging voor een persoonlijk advies.
Lareb MSD TravelSafe Travel Alert