Reizigersadvisering en -vaccinaties
Travel Doctor

Virusinfecties door muggen in AustraliŽ

14-03-2011
In Australië is het aantal door muggen overgedragen virusinfecties dit jaar flink toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren. Met name het Ross River- en Barmah Forestvirus zijn aan een flinke opmars bezig. In Zuid Australia zijn er dit jaar al zo'n 350 gevallen gemeld. Ter vergelijking: vorig jaar waren dat er slechts 16 in totaal. In west Australia is de situatie niet veel beter. Alleen al in Perth en omgeving zijn 150 gevallen gemeld. In de regio's Kimberley, Pilbara, Gascoyne en Murchison zijn bovendien het Kunjinvirus en het Murray Valley Encephalitisvirus aangetoond, maar dit heeft voor zover bekend nog niet tot besmettingen geleid.

Het Ross River- en Barmah Forestvirus veroorzaken een ziektebeeld dat in 70-90% van de gevallen symptoomloos of met milde klachten verloopt. In 10-30% van de gevallen ontstaat een beeld met malaise (koorts, spierpijn, hoofdpijn, vermoeidheid), huiduitslag (plaatselijk of over het hele lichaam) en gewrichtsklachten (pijnlijke, gezwollen gewrichten). De ernstigste klachten kunnen een week of acht aanhouden, maar meer dan twee weken volledige rust houden is zelden noodzakelijk. Binnen drie maanden zijn de meeste patiënten weer volledig hersteld.

Preventie is mogelijk door muggenwerende maatregelen, zoals Deet. Met name tijdens de ochtend- en avondschemering, maar ook overdag. Deet is ook verkrijgbaar via de webshop van Travel Doctor.
Lareb MSD TravelSafe Travel Alert