Reizigersadvisering en -vaccinaties
Zwangerschap en (vlieg)reizen
Travel Doctor

Zwangerschap en (vlieg)reizen

24-07-2012
Vliegen bij een probleemloze zwangerschap brengt geen specifieke risico’s met zich mee. In het vliegtuig is een drukverschil, maar dat heeft geen invloed op de vruchtwatervliezen. In tegenstelling tot uw trommelvliezen staan die immers niet in contact met de buitenlucht.

De natuurlijke straling in een vliegtuig is ook lichtjes verhoogd, maar het is nooit bewezen dat dat een effect zou hebben op de gezondheid van uw baby. Om de maximale dosis kosmische straling te halen die als veilig wordt beschouwd, zou u tijdens uw zwangerschap 25 keer naar de verenigde Staten en bijna 200 keer naar Barcelona kunnen vliegen...

Er bestaat wel een verhoogd risico op een diepe veneuze trombose (bloedstolsels), maar dit risico is hoe dan ook beperkt. Wat kunt u hiertegen doen:
  • U kunt tijdens de vlucht speciale steunkousen dragen, verkrijgbaar in de webshop van Travel Doctor, zie hiernaast bij ‘online bestellen’.
  • Vraag bij het inchecken ook een zitplaats met voldoende beenruimte: aan het gangpad heeft u meer beenruimte en comfort. 
  • Loop elk half uur een stukje om trombose te voorkomen.
  • Drink voldoende, bij voorkeur water, omdat in een vliegtuig de lucht erg droog is.
Tot wanneer mag u vliegen?
Vlieg niet kort voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Er kan nauwelijks hulp geboden worden wanneer zich een complicatie (bv. een bloeding) voordoet. Uit financiële en verzekeringstechnische overwegingen weigeren de luchtvaartmaatschappijen trouwens hoogzwangere vrouwen. Dit verschilt van maatschappij tot maatschappij, informeert u dus vooraf.

Zwangerschap zonder complicaties
Algemene regel is dat u voor een eenlingzwangerschap zonder complicaties na 32 weken geen intercontinentale vluchten meer mag nemen en na 36 weken geen enkele vlucht. Sommige maatschappijen zijn strenger, en verbieden bijvoorbeeld elke vliegreis vanaf 32 of 34 weken.

Zwangerschap met complicaties
Bij een zwangerschap met complicaties (vb. Gezwollen benen, bloedingen, vroegtijdige contracties of ontsluiting enz.) mag u vanaf 34 weken niet meer vliegen. Bij een zwangerschap met complicaties zal u meestal een recente doktersverklaring moeten kunnen voorleggen waaruit blijkt dat u geschikt bent om te vliegen. Sommige luchtvaartmaatschappijen eisen dat u deze verklaring enkele dagen voor de reis bezorgt, informeer dus steeds vooraf. Travel Doctor kan deze doktersverklaring voor u regelen.

Zwangerschap meerling
Bij een zwangerschap van een meerling mag u vanaf 34 weken zwangerschap niet meer vliegen. Sommige maatschappijen (bv. KLM, Air France, Cathay) zijn strenger en verbieden vluchten vanaf 32 weken.

De meeste maatschappijen vragen vanaf een bepaalde zwangerschapsduur (vaak vanaf 28 weken) een recente doktersverklaring met de vermoedelijke bevallingsdatum en waarin bevestigd wordt dat u gezond genoeg bent om te vliegen en dat er geen risico bestaat voor de zwangerschap of een vroegtijdige geboorte. Bij een zwangerschap met complicaties zal u altijd zo’n verklaring moeten kunnen tonen.

Ook direct na de bevalling mag u niet vliegen. De meeste luchtvaartmaatschappijen vragen een medische verklaring voor passagiers die binnen 7 dagen na de bevalling willen reizen.

Vraag als zwangere altijd reisadvies
Bespreek een vliegtuigreis altijd met uw arts van Travel Doctor. Dit betreft niet alleen de mogelijke risico’s van een vliegtuigreis, maar meer nog mogelijke risico’s en voorzorgsmaatregelen, zoals reisvaccinaties. Sommige vaccins mogen niet gegeven worden, maar er zijn dan vaak alternatieven die wel veilig zijn tijdens de zwangerschap. Maak een afspraak met Travel Doctor 6 tot 8 weken voor u vertrekt.

De ideale periode om te reizen voor een zwangere vrouw situeert zich ongeveer tussen 16 en 28 weken: de eerste zwangerschapscontroles zijn uitgevoerd, de periode van misselijkheid ligt achter de rug, er is minder kans op een miskraam en er bestaat weinig risico op vroegtijdige arbeid.
Wist u overigens dat u tijdens de laatste vier maanden van uw zwangerschap in de trein 1ste klas kunt reizen met een treinkaartje 2de klas. Bij controle moet u wel een zwangerschapsattest kunnen voorleggen.
Lareb MSD TravelSafe Travel Alert