Reizigersadvisering en -vaccinaties
Travel Doctor

Jaargang 3, november 2012

Ziekte kan vakantie verpesten (05-11-2012)
Ruim een derde van alle vakantiegangers is wel eens ziek geweest op vakantie! Dit is gebleken uit onderzoek van TNS NIPO. Dit komt het vakantieplezier niet ten goede. Opvallend is dat reizigers naar Egypte vaker ziek zijn dan gemiddeld. In ruim een derde van de ziektegevallen duurt de ziekte meer dan 2 dagen.

Onnodig gezondheidsrisico
Lang niet alle vakantiegangers houden voldoende rekening met mogelijke (gezondheids)risico’s en nemen niet de nodige voorzorgsmaatregelen in de vorm van vaccinaties. Bijna 25 % van de ondervraagden geeft aan alles te eten tijdens de vakantie, hoewel besmet voedsel ziektes kan veroorzaken als hepatitis A en reizigersdiarree

Goede voorbereiding is belangrijk
Het advies is om u goed voor te bereiden op een vakantie en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, zodat u gezond op reis gaat en gezond weer terugkomt. Voor advies en vaccinaties kunt u een afspraak maken met een van de vele vestigingen van Travel Doctor. De kosten worden vaak vergoed door uw zorgverzekeraar (zie uw polis). Daarnaast kunt u bij Travel Doctor allerlei artikelen online bestellen om u goed voor te bereiden, zie link 'online bestellen'  hiernaast.

Heeft u koorts na een reis? (05-11-2012)
Wanneer u na een vakantie in het buitenland koorts of griepachtige verschijnselen krijgt, dan is het raadzaam om zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Het kan om iets onschuldigs gaan, maar het kan ook om een ernstige infectieziekte gaan die u in het buitenland heeft opgelopen.

Mogelijke oorzaken van koorts na een vakantie in de (sub)tropen zijn onder andere malaria, dengue (knokkelkoorts), Chikungunya, griep (na een vakantie in het zuidelijke halfrond), Rickettsia-infecties of tyfus, borreliose, buiktyfus en amoebenabces. Bij elke persoon die binnen de eerste 3 maanden na terugkeer uit de tropen koorts ontwikkelt die langer dan 24 uur duurt, moet gedacht worden aan malaria. Raadpleeg dus zo snel mogelijk een arts van Travel Doctor, indien u klachten heeft.
SAMENWERKING MET AMC IN AMSTERDAM (05-11-2012)

Travel Doctor werkt nu samen met de internisten van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam op het gebied van problemen die zich voor kunnen doen vóór, tijdens en na de reis. Er kan desgewenst gezorgd worden voor (snelle) doorverwijzing naar de polikliniek. Op deze manier weet u zeker dat u bij Travel Doctor in goede handen bent, mocht u bijvoorbeeld iets oplopen tijdens uw vakantie.
 

Lareb MSD TravelSafe Travel Alert