Reizigersadvisering en -vaccinaties
Travel Doctor

Jaargang 4, juli 2013

Bijna 50 vestigingen van Travel Doctor (17-06-2013)
Travel Doctor blijft groeien. Onlangs is in Vlissingen de 49e vestiging van Travel Doctor geopend. Op naar de 50 vestigingen! We willen er samen graag voor zorgen dat u gezond op reis gaat en gezond weer terug komt. In deze nieuwsbrief informeren we u over de ontwikkelingen over Dengue en anti-malaria tabletten.
Dengue (knokkelkoorts) is ziekte in opmars (17-06-2013)
De virusziekte Dengue kwam in het verleden alleen voor in tropische landen, maar dat is helaas verleden tijd. O.a. in Curacao komt Dengue voor, maar ook in Europa worden steeds meer gevallen van Dengue bekend. De WHO (World Health Organization) schat dat dengue elk jaar zorgt voor 50 miljoen infecties, waarvan een half miljoen gevallen ziekenhuisbehandeling nodig heeft. Rond 12.500 gevallen van dengue zijn fataal. Dengue is een virusziekte die wordt overgedragen door de beet van een mug. Deze mug steekt overdag. De denguemug (tijgermug) is herkenbaar aan haar zwart wit gestreepte pootjes.

Symptomen Dengue
De symptomen van Dengue zijn een plotselinge en snel oplopende koorts, spier- en gewrichtspijnen, diarree, pijn achter de ogen, hoofdpijn en soms huiduitslag. Deze eerste verschijnselen worden door een huisarts vaak niet herkend, omdat het lijkt op griep. Als u Dengue al heeft doorgemaakt, kunnen bij een volgende infectie de symptomen ernstiger worden.

Voorkomen van Dengue
Er bestaat helaas geen vaccinatie tegen Dengue en de Dengue mug is overdag aktief. Indien u naar een land reist waar Dengue voorkomt is het dus belangrijk dat u zich overdag goed tegen de muggenbeten beschermt. Dit kan door middel van muggenwerende insektenspray met DEET* erin, bedekkende kleding dragen en eventueel een klamboe voor tijdens de middagdutjes.

* = TravelDeet is ook verkrijgbaar via de webshop van Travel Doctor.
Malarone nu te gebruiken voor hele vakantie (17-06-2013)
Malarone is de anti-malaria profylaxe die als meeste wordt voorgeschreven. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft onlangs goedkeuring verleend om de malariaprofylaxe Malarone en Malarone junior langer dan 28 dagen voor te schrijven. In het verleden mocht Malarone niet langer dan 28 dagen worden gebruikt. Malarone kan dus, indien u naar een Malaria-gebied afreist, vanaf heden gebruikt worden gedurende de gehele verblijfsperiode, ongeacht de duur. Tegenwoordig hebben malaria-tabletten veel minder bijwerkingen dan in het verleden.
Lareb MSD TravelSafe Travel Alert