Reizigersadvisering en -vaccinaties
Travel Doctor

Jaargang 5, augustus 2014

Ebola (11-08-2014)
Sinds februari is het ebolavirus actief in West-Afrika. Het virus blijft zich verspreiden. Inmiddels zijn er gevallen bekend in Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigeria. Aangezien er geen vaccin bestaat tegen het Ebola virus is het belangrijk om goede maatregelen te nemen indien u naar deze landen reist. De ziekte wordt overgebracht via rechtstreeks contact met bloed en andere lichaamsvloeistoffen van geïnfecteerde personen ( ook via seksueel contact ). Tevens kan de ziekte overgebracht worden via rechtstreeks contact met bloed en andere lichaamsvloeistoffen van geïnfecteerde wilde dieren zoals apen en vleermuizen. Vermijdt daarom deze contacten.
Last-Minute vakanties (11-08-2014)
Ook voor last-minute vakanties is het belangrijk om je te laten vaccineren. Veel vaccinaties kunnen zelfs nog gegeven worden tot een dag voor vertrek. Ook voor Turkije, Bulgarije en Kroatie worden vaccinaties aanbevolen.
RabiŽs (11-08-2014)
Rabiës of '' hondsdolheid'' is een ziekte die opgelopen kan worden via contact met speeksel van een besmet dier. Denk hierbij aan een beet, krab of lik van een besmet dier ( hond, kat, vleermuis en in sommige landen vee en wilde dieren ). Rabiës kan in de meeste delen van de wereld opgelopen worden. Indien u naar een land reist waar rabiës voorkomt kan een vaccinatie aanbevolen worden. In het advies wordt gekeken naar de reisbestemming, de reisduur en de aard van de reis. Vaccinatie heeft als voordeel dat er geen antiserum toegediend hoeft te worden na een rabiës risico. Het blijft echter wel altijd belangrijk om een arts te bezoeken ook al is er vooraf gevaccineerd. Om te zien of er in het land waar u heen reist rabiës voorkomt klikt u op advies per land.
Lareb MSD TravelSafe Travel Alert