Reizigersadvisering en -vaccinaties
Travel Doctor

Vaccinaties en inentingen voor Egypte.

Heeft u plannen voor een reis naar Egypte? Welke vaccinaties heeft u dan nodig voor uw reis? Egypte is een land dat één van de meeste zonuren ter wereld kent; bijna 3000 uur per jaar schijnt hier de zon. Het land staat bekend om zijn indrukwekkende piramides, de hoofdstad Cairo en de kraakheldere Rode Zee waar duiken en snorkelen een unieke beleving is. Een uitstekende vakantiebestemming voor het combineren van een stukje cultuur en strand dus! Met de juiste vaccinaties reist u met een gerust hart naar én door Egypte. Onderaan deze pagina treft u een overzicht genaamd ‘vaccinaties Egypte’, maar eerst gaan we hier iets dieper op in. 

Vaccinaties Egypte
 

DTP en Hepatitis A vaccinatie

Een vaccinatie voor DTP (Difterie, Tetanus, Polio) en Hepatitis A worden aanbevolen voor alle reizigers die naar Egypte reizen. Deze vaccinaties worden voor geheel Egypte en het hele jaar door aangeraden. 
 

Aanbevolen vaccinaties langer verblijf in Egypte

Verblijft u langer dan drie maanden in de Egypte? Dan raden we een vaccinatie voor buiktyfus en hepatitis B aan. Een vaccinatie voor buiktyfus raden we tevens aan wanneer u langer dan twee weken bij de lokale bevolking in huis verblijft.

Aanbevolen vaccinaties voor risicogroepen

Behoort u tot een risicogroep, bijvoorbeeld omdat u een hoge leeftijd of ziekte heeft? Dan raden we (ongeacht de duur van uw reis naar Egypte) eveneens een vaccinatie aan voor Hepatitis B, rabiës en mazelen (indien u nog geen mazelen heeft doorgemaakt of als kind gevaccineerd bent). 
 

Verhoogde risico’s in Egypte

In Egypte geldt een verhoogd risico op mazelen en rabiës. Lees onderaan deze pagina wat deze ziektes precies inhouden, of u zich hiertegen kunt vaccineren en hoe u ze kunt voorkomen.
 

Reisziektes die voorkomen in Egypte

Voorkomende reisziektes in Egypte zijn voornamelijk SOA’s en reizigersdiarree. Zorg voor goede hygiëne en de juiste voorbehoedsmiddelen om deze reisziektes te voorkomen. Schistosomiasis komt voor in het Nijldal, Nijldelta en langs het Suezkanaal in Egypte. Probeer op deze plaatsen contact met open water te vermijden.
 

Malaria in Egypte?

In Egypte komt malaria niet voor. Onderstaand treft u samenvattend nog ons volledige vaccinaties Egypte overzicht. 
 

Maak een afspraak bij u in de buurt voor uw vaccinatie

Onderstaand een overzicht van de vaccinaties voor Egypte (afhankelijk van uw gezondheid, reisdoel en reisduur). Maak direct een afspraak bij TravelDoctor en laat u adviseren en vaccineren. 

Vaccinaties Egypte

DTP (Difterie Tetanus Polio)Aanbevolen voor alle reizigers
Gele koortsVerplicht, indien komend uit gelekoorts endemisch gebied
Hepatitis AAanbevolen voor alle reizigers
Hepatitis BBij verblijf >3 maanden of voor risicogroepen
MazelenVerhoogd risico op mazelen
RabiesHoog risico op rabies, huisdieren mogelijk besmet, vaccinatie voor risicogroepen aanbevolen


Reisziektes Egypte

Dengue (knokkelkoorts)Geen gegevens over dengue. De vector komt wel voor
Reizigersdiarree
SchistosomiasisIn Nijldal, Nijldelta en langs het Suezkanaal
SOA
Wat is Dengue (knokkelkoorts)?
Dengue (knokkelkoorts) is een virusziekte die wordt overgedragen door de beet van een mug. Deze mug komt overdag voor.

Symptomen
De symptomen van Dengue zijn een plotselinge en snel oplopende koorts, spier en gewrichtspijnen, diarree, pijn achter de ogen, hoofdpijn, soms huiduitslag

Voorkomen
Indien u naar een land reist waar Dengue voorkomt is het belangrijk dat u zich overdag goed tegen muggenbeten beschermt. Dit kan door middel van muggenwerende insektenspray met DEET erin, bedekkende kleding te dragen en eventueel een klamboe (geïmpregneerd muskietennet) te gebruiken tijdens de middagdutjes. Vanaf 2023 is er in Nederland een vaccin beschikbaar ter voorkoming van Dengue. Dit vaccin is geschikt voor personen van 4 jaar en ouder. Een volledige reeks Dengue-vaccinaties omvat twee injecties, waarbij de tweede injectie drie maanden na de eerste wordt gegeven. Overleg met uw reizigersadviseur om te bepalen of vaccinatie voor u mogelijk en aanbevolen is.

Wat is DTP (Difterie Tetanus Polio)?
Difterie wordt veroorzaakt door de bacterie Corynebacterium diphteriae. Besmetting vindt plaats door hoesten. Gezonde mensen zonder ziekteverschijnselen kunnen andere besmetten. Tetanus wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium tetani. Deze bacterie komt voor in aarde, ontlasting en straatvuil en kan via wondjes op de huid een infectie veroorzaken. Polio is een zeer besmettelijke virusinfectie die veroorzaakt wordt door het poliovirus. Dit virus wordt via de mond opgelopen en via de ontlasting weer verder verspreidt.

Symptomen
De symptomen van Difterie zijn een ernstige zwelling van de keel, opgezette lymfeklieren in de hals en benauwdheid. De symptomen van Tetanus zijn ernstige spierkrampen in de ledematen, kaken en zelfs in de slikspieren en de ademhalingsspieren, waardoor er een levensgevaarlijke situatie kan ontstaan. De symptomen van Polio verlopen meestal onopgemerkt. Als er toch symptomen optreden zijn deze vaak als volgt: koorts, algehele maleise en hoofdpijn. Polio kan blijvende verslammingsverschijnselen veroorzaken bij zowel kinderen als volwassenen

Voorkomen
Indien u naar een land reist waar DTP voorkomt wordt een vaccinatie aanbevolen. Indien men eerder volledig gevaccineerd is tegen DTP wordt er 1 injectie gegeven en is de beschermingsduur daarna 10 jaar. In alle andere gevallen is het mogelijk dat er meerdere injecties toegediend moeten worden. Ook daarna is de beschermingsduur 10 jaar

Wat is Gele koorts?
Gele koorts is een ernstige virusinfectie. Dit virus komt voor bij apen en wordt via de mug op de mens overgedragen.

Symptomen
De symptomen van gele koorts verlopen in de meeste gevallen mild. Meestal is er alleen sprake van een griepierg gevoel en lichte temperatuursverhoging. Echter kan het in sommige gevallen zeer ernstig verlopen. Het begint met een griepachtig beeld, gevolgd door koorts en geelzucht. De toestand verslechtert snel en er kan een coma optreden, gevolgd door de dood.

Voorkomen
Voorkomen Indien u naar een land reist waar gele koorts voorkomt wordt een vaccinatie aanbevolen. In sommige landen is deze vaccinatie zelfs verplicht. Een injectie geeft vanaf 10 dagen na toediening in de meeste gevallen bij gezonde mensen levenslange bescherming. Soms geldt de levenslange bescherming niet en wordt toch een boostervaccinatie geadviseerd. Het vaccin tegen gele koorts wordt bij voorkeur niet gegeven aan mensen boven de 60 jaar wegens een licht verhoogde kans op bijwerkingen.

Wat is Hepatitis A?
Hepatitis A is een ontsteking van de lever, die wordt veroorzaakt door het hepatitis A virus. Hepatitis A is erg besmettelijk waardoor mensen die besmet zijn met het Hepatitis A virus, ook andere mensen kunnen besmetten zonder dat zij zelf ziekteverschijnselen hebben.

Symptomen
Mensen met een Hepatitis A infectie hebben vaak last van hoofdpijn, buikpijn, diarree en misselijkheid. Tevens hebben zij vaak koorts en minder trek in eten. De urine kan donkerder van kleur worden en de ontlasting juist lichter van kleur. De huid en het oogwit kunnen gelig van kleur worden

Voorkomen
Als u op reis gaat naar een land waar Hepatitis A voorkomt wordt een vaccinatie aanbevolen. Twee vaccinaties tegen Hepatitis A zorgen voor een bescherming van minimaal 25 jaar.

Wat is Hepatitis B?
Hepatitis B is een ernstige virusinfectie veroorzaakt door het Hepatitis B virus. Besmetting vindt plaats via bloedcontact of sexueel contact.

Symptomen
In de eerste maanden na de infectie doen zich geen ziekteverschijnselen voor. In deze tijd kunt u echter wel al andere besmetten zonder dat u klachten heeft. Na verloop van tijd treedt koorts op, algehele malaise, verminderde eetlust, gewichtsverlies en geelzucht. Bij sommige mensen kan Hepatitis B chronisch worden en blijft het virus dus in het lichaam aanwezig zonder dat mensen dit vaak zelf weten

Voorkomen
Indien u naar een land reist waar Hepatitis B voorkomt wordt voor bepaalde risicogroepen een Hepatitis B vaccinatie geadviseerd. Ook in Nederland worden bepaalde risicogroepen gevaccineerd bijvoorbeeld mensen die in de zorg werken. Het vaccinatieschema van Hepatitis B bestaat uit 3 vaccinaties. Na deze serie is er een levenslange bescherming

Wat is Mazelen?
Mazelen is een zeer besmettelijke virusinfectie die overgebracht wordt via de lucht. Denk hierbij aan hoesten en niezen. De veroorzaker van Mazelen is een virusinfectie. De mazelen kunnen ernstige complicaties met zich meebrengen.

Symptomen
De Mazelen uiten zich meestal eerst in koorts, hoesten en een loopneus. Na verloop van tijd ontstaan er vlekjes die zich uitbreiden.

Voorkomen
Een vaccinatie wordt aanbevolen voor risicogroepen die naar een gebied reizen waar Mazelen voorkomen. Tot de risicogroepen behoren:

  • Iedereen die vanaf 1965 is geboren en geen mazelen heeft doorgemaakt en niet is ingeënt volgens het Rijksvaccinatieprogramma.
  • Kinderen ouder dan 6 maanden die nog geen BMR vaccinatie hebben gehad.
  • Volwassenen die geboren zijn tussen 1965-1975.


Wat is Rabies?
Rabies, ookwel hondsdolheid genoemd is een virusinfectie van de hersenen of ruggenmerg. De besmetting vindt plaats via een beet, krab of lik van een besmet dier. Het speeksel veroorzaakt de besmetting.

Symptomen
De symptomen van Rabies kunnen nogal wisselen. Meest voorkomende symptomen zijn abnormale gevoelens in het gebeten lichaamsdeel. Hierna treedt er een verhoogde prikkelbaarheid op soms met spierkrampen. Door het verlammen van de kaakspieren kan een persoon met rabies gaan kwijlen. Hierna ontstaan verlammingsverschijnselen en uiteindelijk coma en overlijden.

Voorkomen
Indien u naar een land reist waar Rabies voorkomt en u een verhoogd risico loopt wordt een Rabiesvaccinatie geadviseerd. Het schema van Rabies bestaat uit 2 vaccinaties en geeft daarna een levenslange bescherming tegen het antistof MARIG. Indien men gevaccineerd is blijft het belangrijk om na een beet, krab of slik van een dier toch een arts te bezoeken voor eventuele post-expositie vaccinaties.



Wat is Reizigersdiarree?
Reizigersdiarree wordt meestal veroorzaakt door een bacterie. Soms kan echter ook een virus of een parasiet de oorzaak zijn. Reizigersdiarree is meestal onschuldig maar kan uiteraard erg vervelend zijn.

Symptomen
De symptomen van reizigersdiarree zijn buikkrampen, misselijkheid, diarree en soms ook overgeven. De symptomen kunnen vrij plotseling optreden maar zijn vaak na drie tot vijf dagen over.

Voorkomen
In Nederland bestaat er een vaccin in de vorm van een drankje om reizigersdiarree te voorkomen. Verder is het tijdens de reis belangrijk om een goede hygiëne in acht te nemen. Mocht er dan toch diarree optreden is het belangrijk om ORS te gebruiken om uitdroging tegen te gaan.

Wat is Schistosomiasis?
Schistosomiasis, ookwel Bilharzia genoemd is een ernstige infectieziekte die door een wormsoort wordt veroorzaakt. Deze worm bevindt zich in stilstaand en stromend water. De worm wordt via waterslakken op de mens overgebracht

Symptomen
Schistosomiasis blijft in het begin vaak onopgemerkt omdat er vaak geen tot weinig symptomen optreden. De sympyomen hangen af van de ernst van de besmetting. Vaak treedt ongeveer 2 maanden na besmetting koorts, rillingen, hoestklachten en spierpijn optreden. Dit zijn symptomen die vaak na een aantal weken weer vanzelf verdwijnen. Daarna kan er echter de chronische fase ontstaan waarbij er een ontstekingen in het lichaam ontstaan. De worm kan tevens eitjes achterlaten in het ruggenmerg of de hersenen waardoor er in sommige gevallen ook verlammingen op kunnen treden.

Voorkomen
Er bestaat geen vaccinatie tegen Schistosomiasis. De enige manier om Schistosomiasis te voorkomen is door niet te zwemmen of pootjebaden in open water.

Wat is SOA?
Een SOA ( seksueel overdraagbare aandoening ) is in het buitenland gemakkelijk op te lopen. Uit onderzoek is gebleken dat veel reizigers onbeschermd seksueel contact hebben tijdens hun vakantie.

Symptomen
Er zijn veel verschillende soorten SOA's die elk hun eigen klachten hebben. Bepaalde SOA's kunnen zelfs zonder symptomen optreden. Als er toch klachten optreden zijn het vaak: afscheiding uit de penis, vagina of anus, branderig gevoel tijdens of na het plassen, zweertjes of wratjes bij de geslachtsdelen, jeuk aan de geslachtsdelen of de anus, pijn in de onderbuik en pijn bij het vrijen.

Voorkomen
Vrij altijd veilig en neem vanuit Nederland goede, betrouwbare condooms mee. Laat u voor de reis eventueel vaccineren tegen Hepatitis B.



Alle adviezen die hier worden gegeven zijn globaal. Het definitieve advies is persoonsgebonden en zal tijdens het consult nader worden toegelicht.
Maak een afspraakKies een andere bestemmingReisapotheek checklist
/vaccinaties-afrika/ /vaccinaties-australie-en-pacific/ /vaccinaties-azie/ /vaccinaties-europa/ /vaccinaties-europa/ /vaccinaties-midden-amerika/ /vaccinaties-midden-oosten/ /vaccinaties-noord-amerika/ /vaccinaties-voormalige-sovjetunie/ /vaccinaties-zuid-amerika/
Meer over vaccinaties en reisziekten