Reizigersadvisering en -vaccinaties

Anticonceptie op reis

Onbezorgd op reis
Als u op reis gaat, alleen of met partner, dan kan anticonceptie bijdragen aan een onbezorgd verblijf op uw bestemming. Een goede voorbereiding is dan belangrijk. Op reis kunt u te maken krijgen met tijdsverschil, andere eetgewoonten, diarree, klimaatverschil en een ander ritme dan thuis, waar uw anticonceptie op afgestemd kan worden. Er zijn verschillende anticonceptiemethoden met ieder hun eigen eigenschappen die relevant kunnen zijn voor uw reis.

Vele anticonceptiemethoden
Bijvoorbeeld kan de frequentie van het toedienen van een anticonceptiemethode variëren van dagelijks tot één keer per vijf jaar. Ook de plaats en manier van toedienen, kunnen sterk verschillen per methode. Zo zijn er naast de pil bijvoorbeeld een wekelijkse pleister of een maandelijkse anticonceptiering die u zelf kunt aan-/inbrengen. Methoden die door een arts worden geplaatst zijn bijvoorbeeld een prikpil voor iedere 12 weken, een staafje voor drie jaar bescherming of een spiraal voor drie tot vijf jaar anticonceptie jaar. Op de website www.anticonceptie.nl vindt u informatie over al deze anticonceptiemethoden. Op deze manier kan anticonceptie.nl u helpen bij het maken van een anticonceptiekeuze die goed past bij u én bij uw reis.

Afspraak maken
Uw arts van Travel Doctor adviseert u graag over anticonceptie op reis. Wilt u een nieuwe anticonceptiemethode, dan is het verstandig 3 maanden vóór uw reis een afspraak te maken. U kunt eenvoudig een afspraak maken met de dichtsbijzijnde vestiging.

Bewaaradvies 
De pil, de anticonceptiepleister en de anticonceptiering mogen niet te warm of te koud worden. Het is verstandig hier over na te denken als u aan uw reis begint. De pil, pleister of ring mogen niet in het bagageruim van het een vliegtuig vervoerd worden aangezien het daar te koud is. De betrouwbaarheid van de anticonceptie kan dan niet meer worden gegarandeerd. Neem het dus altijd mee in de handbagage. Travel Doctor heeft een handige cool bag (koeltasje) hiervoor ontwikkeld.
Lareb MSD TravelSafe Travel Alert