
Binnenkort op reis? Bereid je dan goed voor!
Reizen is een geweldige ervaring, maar een goede voorbereiding is essentieel voor een zorgeloze trip. Denk aan vaccinaties, reisapotheek en gezondheidsadviezen op maat. Bij Traveldoctor helpen we u graag om gezond op pad te gaan. In deze blog delen we handige tips en aandachtspunten, zodat je zonder zorgen van je reis kunt genieten!
Hygiëne
Was je handen altijd met zeep na gebruik van het toilet. Was je handen ook voordat je gaat koken en eten. Houd personen die buikpijn en/of diarree hebben buiten de keuken en werk met schone materialen.
Het is belangrijk om ook kleine wondjes te reinigen. Dit kan met lauwwarm drinkwater.

Eten en drinken
Let op met wat je eet en drinkt. Voedsel (vooral rauw) is niet altijd veilig. Eet daarom geen rauw vlees, rauwe vis of schelpdieren. Dit geldt ook voor rauwe melk of melkproducten. Voedsel bederft sneller bij hogere temperaturen. Om ziektekiemen te doden moet voedsel voldoende verhit zijn. Eet fruit alleen als het door jezelf geschild is. Eet geen onverpakt ijs. In veel landen is water uit de kraan geen drinkwater. IJsblokjes, verdunde drankjes (limonade) en gewassen salades zijn een risico als hier kraanwater voor gebruikt is. Water uit verzegelde flessen en gekookt kraanwater is veilig om te drinken.
Diarree
Een deel van de reizigers krijgt tijdelijk last van diarree. Diarree gaat meestal na een paar dagen vanzelf weer over. Het is niet altijd nodig bij diarree medicijnen te gebruiken. Het is wel belangrijk om voldoende te blijven drinken. ORS is een speciale zout-suiker oplossing dat helpt om uitdroging te voorkomen. Bij waterdunne diarree kan een stopmiddel met loperamide worden gebruikt. Gebruik nooit een stopmiddel bij diarree met bloed of slijm, of bij diarree met koorts. Raadpleeg dan een arts. Gebruik geen geactiveerd kool bij diarree. Het vermindert de werking van andere medicijnen, zoals antimalariamiddelen of de anticonceptiepil.
Muggen en insecten
In veel (sub)tropische landen worden ziekten overbracht door muggen. Bescherm jezelf met bedekkende kleding, draag lange mouwen, een lange broek en dichte schoenen met sokken. Gebruik op onbedekte lichaamsdelen een insectenwerende lotion of spray die DEET bevat. Slaap onder een muskietennet (klamboe) en/of in een kamer met airconditioning, dit beschermt je tijdens de slaap tegen muggen.
Zonnen en zwemmen
In (sub)tropische landen is de zon veel feller dan in Nederland. Ook bij bewolkt weer en door dunne kleding heen kunt u verbranden. Blijf zoveel mogelijk uit de zon tussen 11 en 15 uur. Bescherm de huid op tijd met kleding. Gebruik een zonnebrandcrème met een SPF van minimaal 30 en die UVB- en UVA-straling tegenhoudt. Zonnebrandcrème en insectenwerend middel kunnen niet gelijktijdig worden aangebracht. Eerst moet de zonnebrandcrème en daarna het insectenwerend middel worden aangebracht. Zo vermindert de werking van de zonnebrandcrème niet. Kinderen zijn gevoeliger voor zonlicht. Voor hen zijn de adviezen daarom extra belangrijk.
Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s)
Hondsdolheid (rabiës)
In de meeste (sub)tropische en Oost- Europese landen komt hondsdolheid voor bij honden en katten. De ziekte kan ook bij andere zoogdieren zoals vleermuizen en apen voorkomen. Hondsdolheid wordt overgedragen als een besmet dier u bijt, krabt of likt in een open wond. Aai daarom geen dieren en voer ze niet. Raak ook geen zieke of dode dieren aan. Vermijd grotten omdat daar vaak vleermuizen zijn die besmet kunnen zijn. Als je een bijtwond oploopt dan was je de wond direct goed schoon met water en zeep. Ontsmet de wond daarna met alcohol 70%. Ga bij een beet of krab altijd meteen naar een arts!
Tuberculose (TBC)
In sommige landen is er een verhoogd risico op tuberculose (TBC). Door te hoesten komen TBC bacteriën in de lucht. Inademing van deze bacteriën kan tot een infectie leiden. Wend uw gezicht af in de buurt van hoestende personen, hiermee verkleint u de kans op besmetting. Bezoek een arts als je na je reis langer dan 3 weken hardnekkige hoestklachten heeft.
Verzekering
Zorg dat je goed verzekerd op reis gaat.
Extra informatie
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR):
www.lcr.nl
Nederland wereldwijd:
www.nederlandwereldwijd.nl
Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb:
www.lareb.nl