Reizigersadvisering en -vaccinaties
Heeft u koorts na een reis?
Travel Doctor

Heeft u koorts na een reis?

06-08-2012
Wanneer u na een vakantie in het buitenland koorts of griepachtige verschijnselen krijgt, dan is het raadzaam om zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Het kan om iets onschuldigs gaan, maar het kan ook om een ernstige infectieziekte gaan die u in het buitenland heeft opgelopen.

Mogelijke oorzaken van koorts na een vakantie in de (sub)tropen zijn onder andere malaria, dengue (knokkelkoorts), Chikungunya, griep (na een vakantie in het zuidelijke halfrond), Rickettsia-infecties of tyfus, borreliose, buiktyfus en amoebenabces.

Bij elke persoon die binnen de eerste 3 maanden na terugkeer uit de tropen koorts ontwikkelt die langer dan 24 uur duurt, moet gedacht worden aan malaria, ook wanneer preventief malariapillen werden ingenomen of na een korte tussenstop in malariagebied. Raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts. Deze moet bloed afnemen en dit zo snel mogelijk (binnen enkele uren) in het laboratorium laten testen. Indien de test positief is, moet onmiddellijk met een behandeling worden gestart. Dat gebeurt het best in overleg met een gespecialiseerd centrum voor reisgeneeskunde zoals Travel Doctor. Indien de koorts langer dan 3 dagen aanhoudt, kan een onmiddellijke opname in het ziekenhuis nodig zijn. Uitstel van adequate behandeling kan een mogelijke evolutie tot ernstige en zelfs dodelijk verlopende malaria betekenen. Het grootste deel van de sterfgevallen door malaria na terugkeer zijn het gevolg van een verkeerde of te late diagnose.

Ook na drie maanden kunnen nog malaria-aanvallen optreden, alleen gaat het dan meestal om de minder erge vormen door besmetting. Meestal gaan deze malariavormen gepaard met een zeer typisch koortspatroon: aanvallen van hoge koorts om de 48 uur (soms om de 24 of om de 72 uur), afgewisseld met koortsvrije tussenperioden. De diagnose en de behandeling gebeuren het best in samenwerking met een centrum dat vertrouwd is met malariabehandeling.

Koorts in de eerste weken na terugkeer uit de tropen, zonder tekens of symptomen die op een specifieke aandoening wijzen, moet ook altijd doen denken aan buiktyfus door Salmonella-bacterieën. Zeker wanneer de koorts gepaard gaat met buikpijn of diarree of met een opvallende prikkelhoest.
Bij optreden van huiduitslag en koorts in de eerste twee weken na terugkeer, moet gedacht worden aan dengue of een Rickettsia -infectie.

Voor diagnose of vragen ga naar een vesitiging van Travel Doctor bij u in de buurt.
Lareb MSD TravelSafe Travel Alert