Reizigersadvisering en -vaccinaties
Bestel online bij Travel Doctor
Afbeelding
U kunt hier online Deet, ORS, Klamboes, EHBO-kits & andere reisartikelen bestellen.
Naar de webshop
Travel Doctor

Schistosomiasis op de Filipijnen

21-06-2011
In het oosten van het Filipijnse eiland Leyte hebben 99 mensen schistosomiasis opgelopen. De besmettingen zijn hoogstwaarschijnlijk het gevolg van de overstromingen die in maart hebben plaatsgevonden. Schistosomiasis is endemisch op de Filipijnen, met name op de eilanden Luzon, Mindoro, Bohol, Samar, Leyte en Mindanao. In 2010 waren naar schatting 560000 Filipijnen besmet met de ziekte.

Schistosomiasis (oude naam: bilharzia) is een parasitaire infectie die wordt veroorzaakt door platwormen van de familie Schistosoma. Schistosoma-larven bevinden zich in zoet water en kunnen de intacte menselijke huid penetreren. Via de longen en de lever verplaatsen ze zich naar de darmwegen (of urinewegen bij andere Schistosoma-soorten) waar ze zich tot volwassen wormen ontwikkelen en hun eitjes afzetten. Deze eitjes verlaten het lichaam via de ontlasting (of urine bij andere Schistosoma-soorten) of blijven achter in het lichaam. De volwassen wormen kunnen jarenlang in het lichaam overleven.

Schistosomiasis veroorzaakt meestal klachten die samenhangen met het stadium van de infectie. Het binnendringen van de larven kan gepaard gaan met een jeukende rode huiduitslag met bultjes (‘swimmer’s itch’), terwijl de migratiefase Katayamakoorts kan veroorzaken, een acuut ziektebeeld met koorts, moeheid, gewichtsverlies, hoesten, kortademigheid, diarree en spier- en gewrichtspijn. De eitjes veroorzaken lokale ontstekingsreacties op de plek waar ze zijn afgezet. Als de eitjes via het bloed naar andere organen worden versleept (meestal naar de longen, lever of hersenen) kunnen ze ook daar schade aanrichten.

U kunt Schistosomiasis oplopen door te zwemmen in zoetwater dat met deze parasiet is besmet. Zwemmen wordt dus afgeraden. U moet dus alert zijn op rode huiduitslag en/of koorts Bij twijfel neem contact op met Travel Doctor of uw huisarts.
Nieuws & Actueel
28
Jul
PNEUMOKOKKEN
Lees meer
17
Jun
PCR TESTEN
Lees meer
09
Jun
Gordelroos
Lees meer

Nieuwsbrief

Vul hieronder uw e-mail adres in, om uzelf aan te melden voor
de Travel Doctor Nieuwsbrief
Lareb MSD TravelSafe Travel Alert