Reizigersadvisering en -vaccinaties
Travel Doctor

Wat te doen bij slangenbeten

01-05-2012
Gifslangen komen vooral voor in Azië, Zuid Amerika, Afrika en Australië.
In Nederland komt in principe alleen de adder ( Vipera berus) als enige gifslang voor.

Van de 2700 bekende slangen zijn er 375 giftig, 200 hiervan kunnen een dodelijke beet geven. Sommige slangen wurgen hun prooi of aanvaller i.p.v. te bijten.

Onder een slangenbeet wordt de beet van een gifslang verstaan, welke een speciale behandeling nodig heeft. Een beet door een niet giftige slang is medisch gezien een bijtwond.

Wereldwijd sterven er jaarlijks ongeveer 30.000 mensen door een beet van een gifslang. Het betreft in de meeste gevallen inwoners van risicogebieden.
Onder toeristen is het aantal slachtoffers gering.

Een slang bijt voornamelijk als men erop gaat staan, hem probeert te pakken of hem probeert te vangen. Een slang valt pas aan als hij wordt opgejaagd, in het nauw wordt gedreven en zich wil verdedigen.

De ernst van een slangenbeet is afhankelijk van de soort slang, hoeveelheid ingespoten gif en de mate waarin de gif in het lichaam zit (bijv. oppervlakkig of in de spier)

Wat te doen bij een slangenbeet?

1. Stel het slachtoffer gerust en voorkom paniek. Een paniekreactie verhoogt de hartslag waardoor het gif sneller wordt rondgepompt in het lichaam.
2. Een slangenbeet nooit uitzuigen, insnijden, afbinden of uitbranden.
3. Was de wond niet met water. Een slang is namelijk aan het gif te herkennen.
4. Zoek direct medische hulp: tegengif is het belangrijkste deel van de behandeling! Hoe sneller toegediend, des te effectiever is het.
5. De slang identificeren:
- zorg voor een goed signalement of
- neem een foto of neem de slang mee die gebeten heeft.

Vrijwel iedereen die door een gifslang is gebeten, blijft in leven, mits hij/zij snel behandeld wordt met voldoende hoeveelheden tegengif.

Voor meer vragen voor, tijdens of na je reis: neem contact op met Travel Doctor. Kijk op www. Taveldoctor.nl voor meer info.

Lareb MSD TravelSafe Travel Alert