Reizigersadvisering en -vaccinaties

Wat is Hoogteziekte?

Sommige reisziekten kunnen worden voorkomen door middel van vaccinaties en andere ziekten vragen om andere (voorbereidings)maatregelen. Heeft u een inenting nodig voor een reisziekte? Maak een afspraak en laat u door ons informeren, adviseren en vaccineren. De reisziekten die u op kunt lopen verschillen per land en daarmee ook de benodigde vaccinaties. Voor meer informatie over de potentiële (reis)ziekten bekijk ons vaccinatie advies per land. Onderstaand een overzicht van reisziekten die u op uw bestemming op kunt lopen:
 

Hoogteziekte is een verzamelnaam voor ziekteverschijnselen die kunnen ontstaan bij reizigers naar gebieden boven de 2500 meter.

Symptomen


De symptomen van hoogteziekte zijn hoofdpijn, kortademigheid, misselijkheid en het gevoel van een kater. De symptomen zijn in het begin vaak mild maar deze milde klachten kunnen op den duur overgaan in ernstige hoogteziekte. Hierbij verergert de hoofdpijn en de kortademigheid, zelf bij rust. Vaak ook 's nachts. Onbehandelde hoogteziekte kan leiden tot vocht in de longen en de hersenen, met coma en zelfs de dood als gevolg.

Voorkomen


Het voorkomen van hoogteziekte ligt vaak bij de reiziger zelf. Belangrijk is om niet te snel te stijgen naar hoogtes boven de 2500 meter, per dag niet meer dan 300 meter de stijgen, veel water te drinken, gebruik geen alcohol of slaapmiddelen. Daarnaast wordt er bij sommige reizigers voor gekozen om medicatie voor te schrijven. Dit zal tijdens het spreekuur besproken worden.

Lareb MSD TravelSafe Travel Alert