Reizigersadvisering en -vaccinaties

Wat is Meningitis?

Sommige reisziekten kunnen worden voorkomen door middel van vaccinaties en andere ziekten vragen om andere (voorbereidings)maatregelen. Heeft u een inenting nodig voor een reisziekte? Maak een afspraak en laat u door ons informeren, adviseren en vaccineren. De reisziekten die u op kunt lopen verschillen per land en daarmee ook de benodigde vaccinaties. Voor meer informatie over de potentiële (reis)ziekten bekijk ons vaccinatie advies per land. Onderstaand een overzicht van reisziekten die u op uw bestemming op kunt lopen:
 

Meningitis is een ontsteking van de hersenen die meestal veroorzaakt wordt door een bacterie of een virus. In een enkel geval kan ook een schimmel of een parasiet de veroorzaker zijn. Meningitis wordt via hoesten en niezen overgebracht van mens op mens.

Symptomen


De symtpomen van Meningitis blijven in het begin vaak onopgemerkt. Indien er echter wel klachten optreden begint dit vaak erg plotseling met intense hoofdpijn, koorts, misselijkheid, overgeven, gevoeligheid voor licht en een stijve nek. Als de bacterie in het bloed terecht komt, vindt er snelle verspreiding door het gehele lichaam plaats. Vaak met de dood tot gevolg.

Voorkomen


Indien u naar een land reist waar Meningitis voorkomt en u daar langere tijd verblijft onder de lokale bevolking wordt een vaccinatie voor de types A,C,Y en W geadviseerd. Voor pelgrim reizigers naar Mekka is deze vaccinatie verplicht! 1 vaccinatie geeft een bescherming van 5 jaar.

Lareb MSD TravelSafe Travel Alert