Reizigersadvisering en -vaccinaties

Wat is Pneumokokken?

Sommige reisziekten kunnen worden voorkomen door middel van vaccinaties en andere ziekten vragen om andere (voorbereidings)maatregelen. Heeft u een inenting nodig voor een reisziekte? Maak een afspraak en laat u door ons informeren, adviseren en vaccineren. De reisziekten die u op kunt lopen verschillen per land en daarmee ook de benodigde vaccinaties. Voor meer informatie over de potentiële (reis)ziekten bekijk ons vaccinatie advies per land. Onderstaand een overzicht van reisziekten die u op uw bestemming op kunt lopen:
 

Pneumokokkenziekte (of pneumokokosse) is een verzamelnaam van ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de pneumokok. Er bestaan meer dan 90 verschillende typen pneumokokken.

Symptomen


Pneumokokken kunnen verschillende ziekten veroorzaken, zoals: Neus-bijholte-ontsteking Oorontsteking Longontsteking Als jonge kinderen besmet raken, dan krijgen zij meestal oorontsteking, bijholteontsteking en/of bronchitis. Volwassenen die ouder zijn dan 60 jaar krijgen meestal longontsteking. Een longontsteking veroorzaakt door pneumokokken begint vaak heel plotseling.

Voorkomen


Vaccineren is de beste bescherming tegen een pneumokokkenziekte. Kinderen onder de 2 jaar en oudere mensen lopen het meeste risico ziek te worden van een pneumokokkenbacterie. Voor volwassenen geldt hoe ouder iemand is, hoe groter de kans op pneumokokkenziekte.

Lareb MSD TravelSafe Travel Alert