Reizigersadvisering en -vaccinaties
Travel Doctor

Vaccinaties en inentingen voor AustraliŽ.

Heeft u een vaccinatie nodig voor een reis naar Australië, maar u weet nog niet precies waarvoor? Die vraag beantwoorden wij op deze pagina! 

Australië is dé ultieme vakantiebestemming wanneer het gaat om het maken van een fascinerende en gevarieerde rondreis. Of je nou die uitgestrekte outback aandoet, de tropische regenwouden en langgerekte stranden van de Oostkust, de wereldsteden Melbourne en Perth óf alles in één reis? Laat je in ieder geval goed informeren betreffende de aanbevolen vaccinaties voor de gebieden die je bezoekt. Ook in het Westerse Australië worden bepaalde vaccinaties aanbevolen of zijn hier zelfs verplicht.

Vaccinaties AustraliŽ
 

Aanbevolen vaccinaties Australië

Een vaccinatie voor gele koorts is verplicht wanneer u vanuit een gele koorts endemisch gebied naar Australië reist. Een vaccinatie voor gele koorts is levenslang, dus indien u deze vaccinatie al gehad heeft is dit voldoende. Japanse Encephalitis is epidemisch op het schriereiland Cape York Peninaula en op de eilanden in de Torres Strait, beide in het Noordoosten van Australië. Het risico op Japanse Encephalitis is erg klein, maar indien u tot een risicogroep behoort en naar dit deel van Australië reist kunt u de overweging maken om zich hiervoor te laten vaccineren.
 

Reisziektes in Australië

Reisziektes die in Australië voorkomen zijn diverse SOA’s en Dengue. Zorg voor goede de juiste voorbehoedsmiddelen om een eventuele SOA te voorkomen. Dengue komt enkel in het Noorden van Australië voor. Een vaccinatie tegen dengue is niet mogelijk. Traveldoctor adviseert bedekkende (lange) kleding, muggenspray met DEET (gebruik overdag) en indien mogelijk gebruik te maken van een klamboe wanneer u naar het Noorden van Australië reist.
 

Malaria in Australië?

In Australië komt geen Malaria voor. Enkel dengue, waarvoor dezelfde preventieve maatregelen gelden, komt voor in het Noorden Australië. 
 

Extra vaccinatie voor nabijgelegen landen?

Bezoekt u tijdens uw reis naar Australië ook omliggende landen zoals Nieuw-Zeeland of Maleisië? Dan is het mogelijk dat u voor deze landen ook een vaccinatie nodig heeft.

Vaccinatie Nieuw-Zeeland
Vaccinatie Maleisië
Vaccinatie Thailand 
Vaccinatie Indonesië

Voor Australië heeft u onderstaande vaccinaties nodig (afhangend van uw gezondheid, reisdoel en reisduur). Maak een afspraak bij TravelDoctor en laat u adviseren en vaccineren. 

Vaccinaties AustraliŽ

Gele koortsVerplicht, indien komend uit gelekoorts endemisch gebied
Japanse EncephalitisEpidemisch op het schriereiland Cape York Peninaula en op de eilanden in de Torres Strait


Reisziektes AustraliŽ

Dengue (knokkelkoorts)Alleen in het noorden
SOA
Wat is Dengue (knokkelkoorts)?
Dengue (knokkelkoorts) is een virusziekte die wordt overgedragen door de beet van een mug. Deze mug komt overdag voor.

Symptomen
De symptomen van Dengue zijn een plotselinge en snel oplopende koorts, spier en gewrichtspijnen, diarree, pijn achter de ogen, hoofdpijn, soms huiduitslag

Voorkomen
Indien u naar een land reist waar Dengue voorkomt is het belangrijk dat u zich overdag goed tegen muggenbeten beschermt. Dit kan door middel van muggenwerende insektenspray met DEET erin, bedekkende kleding te dragen en eventueel een klamboe (geÔmpregneerd muskietennet) te gebruiken tijdens de middagdutjes. Vanaf 2023 is er in Nederland een vaccin beschikbaar ter voorkoming van Dengue. Dit vaccin is geschikt voor personen van 4 jaar en ouder. Een volledige reeks Dengue-vaccinaties omvat twee injecties, waarbij de tweede injectie drie maanden na de eerste wordt gegeven. Overleg met uw reizigersadviseur om te bepalen of vaccinatie voor u mogelijk en aanbevolen is.

Wat is Gele koorts?
Gele koorts is een ernstige virusinfectie. Dit virus komt voor bij apen en wordt via de mug op de mens overgedragen.

Symptomen
De symptomen van gele koorts verlopen in de meeste gevallen mild. Meestal is er alleen sprake van een griepierg gevoel en lichte temperatuursverhoging. Echter kan het in sommige gevallen zeer ernstig verlopen. Het begint met een griepachtig beeld, gevolgd door koorts en geelzucht. De toestand verslechtert snel en er kan een coma optreden, gevolgd door de dood.

Voorkomen
Voorkomen Indien u naar een land reist waar gele koorts voorkomt wordt een vaccinatie aanbevolen. In sommige landen is deze vaccinatie zelfs verplicht. Een injectie geeft vanaf 10 dagen na toediening in de meeste gevallen bij gezonde mensen levenslange bescherming. Soms geldt de levenslange bescherming niet en wordt toch een boostervaccinatie geadviseerd. Het vaccin tegen gele koorts wordt bij voorkeur niet gegeven aan mensen boven de 60 jaar wegens een licht verhoogde kans op bijwerkingen.

Wat is Japanse Encephalitis?
Japanse Encephalitis is een ontsteking van de hersenen die wordt veroorzaakt door een virusinfectie. Het virus wordt via muggen op de mens overgedragen. Japanse Encephalitis komt voor in Zuid-Oost Azie, vooral op het platteland.

Symptomen
De symptomen van Japanse Encephalitis verlopen bij de meeste mensen mild of zelfs zonder specifieke symptomen. Bij sommige mensen treedt er een griepachtig beeld op met koorts, spierpijn en hoofdpijn. In ernstige gevallen ontstaat er een hersenvliesontsteking ( hoofdpijn, overgeven en sufheid )die kan leiden tot de dood.

Voorkomen
Het risico op Japanse Encephalitis is erg klein. De meeste reizigers hoeven hiervoor dus ook niet gevaccineerd te worden. Indien u echter in een risicogroep valt, kan er voor gekozen worden om u toch te vaccineren.

Wat is SOA?
Een SOA ( seksueel overdraagbare aandoening ) is in het buitenland gemakkelijk op te lopen. Uit onderzoek is gebleken dat veel reizigers onbeschermd seksueel contact hebben tijdens hun vakantie.

Symptomen
Er zijn veel verschillende soorten SOA's die elk hun eigen klachten hebben. Bepaalde SOA's kunnen zelfs zonder symptomen optreden. Als er toch klachten optreden zijn het vaak: afscheiding uit de penis, vagina of anus, branderig gevoel tijdens of na het plassen, zweertjes of wratjes bij de geslachtsdelen, jeuk aan de geslachtsdelen of de anus, pijn in de onderbuik en pijn bij het vrijen.

Voorkomen
Vrij altijd veilig en neem vanuit Nederland goede, betrouwbare condooms mee. Laat u voor de reis eventueel vaccineren tegen Hepatitis B.Alle adviezen die hier worden gegeven zijn globaal. Het definitieve advies is persoonsgebonden en zal tijdens het consult nader worden toegelicht.
Maak een afspraakKies een andere bestemmingReisapotheek checklist
/vaccinaties-afrika/ /vaccinaties-australie-en-pacific/ /vaccinaties-azie/ /vaccinaties-europa/ /vaccinaties-europa/ /vaccinaties-midden-amerika/ /vaccinaties-midden-oosten/ /vaccinaties-noord-amerika/ /vaccinaties-voormalige-sovjetunie/ /vaccinaties-zuid-amerika/
Meer over vaccinaties en reisziekten