Reizigersadvisering en -vaccinaties
Travel Doctor

Vaccinaties en inentingen voor Japan.

Vaccinaties voor Japan kunnen ook voor u relevant zijn. Reist u binnenkort naar Japan of denkt u hierover na? Dan is daar alle reden toe! Want Japan is hét land dat zich uitstekend leent voor afwisselende rondreis en een veilig verblijf. Japan kent een rijke traditionele geschiedenis, vele indrukwekkende tempels en in de (veilige) steden is fraaie architectuur te vinden. Daarnaast heeft Japan prachtige natuur te bieden, waaronder tropische stranden, berglandschappen en natuurparken. Naar Japan reis je dus zowel voor natuur, cultuur én stad. Bovendien reist u dankzij het zeer betrouwbare openbaar vervoer vrijwel altijd op tijd. Laat u zicht voorafgaan aan uw reis wél goed informeren over ‘vaccinaties Japan’, want ook in Japan komen virussen voor. Hieronder treft u onze aanbevelingen.

vaccinaties Japan
 

Aanbevolen vaccinaties voor Japan 

Reis u naar de Noordelijke eilanden van Japan? Dan kan hier FSME voorkomen. Dit ‘Früh Sommer Meningo Encephalitis’ is een virusinfectie aan de hersenen en wordt via teken overgedragen. De meeste kans op besmetting is van maart tot november. Indien u tot een risicogroep behoort dan wordt een vaccinatie tegen FSME aanbevolen. Contacteert u bij twijfel over uw gezondheid uw huisarts.
 

Japanse Encephalitis

In Japan komt Japanse Encephalitis voor. Dit is een ontsteking van de hersenen die wordt veroorzaakt door een virusinfectie. Het virus wordt via muggen op de mens overgedragen. Japanse Encephalitis komt met name op het platteland voor. Toch is het risico op het oplopen van Japanse Encephalitis erg klein. Een vaccinatieadvies is persoonsgebonden en alleen aanbevolen voor risicogroepen. Ook dit kunt u bij twijfel eerst overleggen met uw huisarts.
 

Verhoogde risico’s bij een reis naar Japan

Japan kent weinig verhoogde risico’s voor reizigers. Er geldt enkel een licht verhoogd risico op mazelen. Echter krijgen kinderen in Nederland een BMR vaccinatie. Heeft u deze vaccinatie nog niet gehad en behoort u tot een risicogroep? Dan wordt een mazelen of BMR vaccinatie voor Japan aanbevolen.
 

SOA’s

Zoals in de meeste landen komen er ook in Japan SOA’s voor. Voorkom SOA’s door de juiste voorhoedsmiddelen te gebruiken. Neem bij voorkeur betrouwbare condooms vanuit Nederland mee. Eventueel kunt u zich laten vaccineren tegen Hepatitis B. 
 

Muggen in Japan?

In Japan komen diverse ziekten voor die worden overgedragen door muggen (waar u zich niet altijd tegen kunt vaccineren). Voorbeelden hiervan zijn Japanse Encephalitis, zika, chikungunya en knokkelkoorts. Zorg ervoor dat u zich goed weet te beschermen tegen muggensteken, bijvoorbeeld door het dragen van lange bedekkende kleding, het gebruiken van muggenspray met DEET en (indien mogelijk) slapen onder een klamboe. In Japan komt geen Malaria voor.

Onderstaand een volledig vaccinatie overzicht voor Japan (afhangenkelijk van uw gezondheid, reisdoel en reisduur). Maak een afspraak bij TravelDoctor en laat u adviseren en vaccineren. 

Vaccinaties Japan

FSMENoordelijke eilanden
Japanse EncephalitisAanbevolen voor risicogroepen
MazelenVerhoogd risico op mazelen


Reisziektes Japan

SOA
Wat is FSME?
FSME (FrŁh Sommer Meningo Encephalitis) is een virusinfectie van de hersenen. Dit virus wordt via teken overgedragen. De meeste kans op besmetting is van maart tot november.

Symptomen
De symptomen van FSME verlopen in de meeste gevallen zonder ernstige ziekteverschijnselen. Soms kunnen er echter griepachtige verschijnselen optreden die uiteindelijk een hersenvliesontsteking tot gevolg kunnen hebben.

Voorkomen
Indien u naar een land reist waar kans is op FSME wordt een vaccinatie voor bepaalde risicogroepen geadviseerd. De vaccinatieserie bestaat uit 3 vaccinaties en geeft daarna een bescherming van 3 jaar

Wat is Japanse Encephalitis?
Japanse Encephalitis is een ontsteking van de hersenen die wordt veroorzaakt door een virusinfectie. Het virus wordt via muggen op de mens overgedragen. Japanse Encephalitis komt voor in Zuid-Oost Azie, vooral op het platteland.

Symptomen
De symptomen van Japanse Encephalitis verlopen bij de meeste mensen mild of zelfs zonder specifieke symptomen. Bij sommige mensen treedt er een griepachtig beeld op met koorts, spierpijn en hoofdpijn. In ernstige gevallen ontstaat er een hersenvliesontsteking ( hoofdpijn, overgeven en sufheid )die kan leiden tot de dood.

Voorkomen
Het risico op Japanse Encephalitis is erg klein. De meeste reizigers hoeven hiervoor dus ook niet gevaccineerd te worden. Indien u echter in een risicogroep valt, kan er voor gekozen worden om u toch te vaccineren.

Wat is Mazelen?
Mazelen is een zeer besmettelijke virusinfectie die overgebracht wordt via de lucht. Denk hierbij aan hoesten en niezen. De veroorzaker van Mazelen is een virusinfectie. De mazelen kunnen ernstige complicaties met zich meebrengen.

Symptomen
De Mazelen uiten zich meestal eerst in koorts, hoesten en een loopneus. Na verloop van tijd ontstaan er vlekjes die zich uitbreiden.

Voorkomen
Een vaccinatie wordt aanbevolen voor risicogroepen die naar een gebied reizen waar Mazelen voorkomen. Tot de risicogroepen behoren:

  • Iedereen die vanaf 1965 is geboren en geen mazelen heeft doorgemaakt en niet is ingeŽnt volgens het Rijksvaccinatieprogramma.
  • Kinderen ouder dan 6 maanden die nog geen BMR vaccinatie hebben gehad.
  • Volwassenen die geboren zijn tussen 1965-1975.


Wat is SOA?
Een SOA ( seksueel overdraagbare aandoening ) is in het buitenland gemakkelijk op te lopen. Uit onderzoek is gebleken dat veel reizigers onbeschermd seksueel contact hebben tijdens hun vakantie.

Symptomen
Er zijn veel verschillende soorten SOA's die elk hun eigen klachten hebben. Bepaalde SOA's kunnen zelfs zonder symptomen optreden. Als er toch klachten optreden zijn het vaak: afscheiding uit de penis, vagina of anus, branderig gevoel tijdens of na het plassen, zweertjes of wratjes bij de geslachtsdelen, jeuk aan de geslachtsdelen of de anus, pijn in de onderbuik en pijn bij het vrijen.

Voorkomen
Vrij altijd veilig en neem vanuit Nederland goede, betrouwbare condooms mee. Laat u voor de reis eventueel vaccineren tegen Hepatitis B.Alle adviezen die hier worden gegeven zijn globaal. Het definitieve advies is persoonsgebonden en zal tijdens het consult nader worden toegelicht.
Maak een afspraakKies een andere bestemmingReisapotheek checklist
/vaccinaties-afrika/ /vaccinaties-australie-en-pacific/ /vaccinaties-azie/ /vaccinaties-europa/ /vaccinaties-europa/ /vaccinaties-midden-amerika/ /vaccinaties-midden-oosten/ /vaccinaties-noord-amerika/ /vaccinaties-voormalige-sovjetunie/ /vaccinaties-zuid-amerika/
Meer over vaccinaties en reisziekten